fbpx

taloSopivat pohjamateriaalit

Laatoituksen pohjaksi soveltuvat parhaiten betoni, tiili sekä harkkorakenteet. Päällystettävän rakenteen tulee olla pinnaltaan ehjä ja puhdas. Uuden betonipohjan tulee olla kuivunut n. kuukauden verran.

Pohjustustyöt

Puhdista kiinnityspinta ylimääräisestä laastista, pölystä yms. Vanhat pinnoitteet poistetaan, kuten hilseilevä maali. Noudata tässä kiinnitysaine valmistajan pohjustusohjeita. Mikäli pohja on vanha tasoita tarvittaessa ja käytä primeria tartunnan parantamiseksi.

Sommittelu ja työstäminen.

Aloita kiinnittäminen isohkoilla paloilla alareunasta ylöspäin. Alussa kannattaa asennus aloittaa ’rivi’ kerrallaan, eli asentaa reunan ensiksi ja sitten katselee sopivat palaset vierelle. Vältä yli 4 cm saumoja. Isoimpiin rakosiin voi lopuksi laittaa pieniä kivipaloiha täydentämään ilmettä. Vältä myöskin yli 0,25 m2 palojen käyttöä.

Kiviä voit työstää esim. peltileikkurilla, timatti- / kivilaikalla tai kuulapäävasaralla.
Peltileikkurilla saat suoristettua kätevästi pitkiä sivuja ilman, että tulee leikatun näköiseksi. Laikkaa suosittelemme käyttämään ainoastaa kiven ’nurjalle’ puolelle max. puoleen väliin saakka. Loppukatkaisu voi suorittaa esim. jykevää kulmaa vasten kopauttamalla. Kuulapäävasaralla saat kätevästi muotoiltua nurkkia esim. tyhjän päällä tai pehmeällä hiekalla.

Kiinnitysleikkuri

Valitse seuraava kivi siten, että jää mahdollisimman avonainen kohta seuraavalle kivelle. Alue lähtee mallikkaasti mudostumaan silloin, kun kahden kiven välinen kulma on vähintää 90 astetta.

Levitä laasti ainoastaan kiveen. Saumat on syytä jättää vapaaksi saneerauslaastista, jotta kosteus pääsee haihtumaan alustasta. Käytä harvajakoista kampaa laastin auki levittämiseen.

Sekoita laastia vain kerralla tarvitsemasi määrä, minkä varmasti kerkiät tekemään. Varmista, että laastia on jokapaikassa. Mielellään hieraise vielä kiveä jotta varmistut kiven varmasta kiinnitymisestä seinäpintaan

Saumaus

 

Saumauksen voi aloittaa, kun kiinnityslaasti on riittävän kuivaa. Suositeltu kuivuminen on vähintään vuorokauden verran.

Saumaus tulisi suorittaa saumarautaa apuna käyttäen. Tällöin sauma saadaan tarpeeksi tiivisti kivien väliin. Sauman voi tasoitaa kostealla sienellä kun laasti on ruvennut kuivahtamaan, eli n. ½ tunnin kuluttua saumauksesta.

Saumausaineen tulee olla sopivan jäykkää, lähellä ”maakosteaa”. Näin saumausaine pysyy kuivuessaankin hyvänä eikä halkeile. Vältä sauma-aineen liian nopeaa kuivattamista. Kulmissa, erityisesti sisäkulmissa, kannattaa käyttää elastisia saumausaineita, ellei valmistajan ohje suosittele jotakin muuta.

Loppupuhdistuslevitys

Veteen sekoitettavat saumausaineet saat pois kostealla, kuivaksi puristetulla pesusienellä. Puhdistuksen voit aloittaa, kun saumausaine alkaa kuivahtamaan kiven pintaan, yleensä ½-1½ tunnin kuluttua saumauksesta riippuen ilman lämpötilasta ja kosteudesta. Toista käsittely tarvittaessa 1-3 kertaa. Suorita loppupuhdistus kun saumausaine on täysin kuivunut.

Vinkkejä:

Tarvitemasi työvälineet:
kuulapäävasara, kiven katkaisuun sopivat välineet (kuten ratakiskon palanen, tukeva nurkkarauta, tms), kiviveitsi (esim. lattaraudan palanen), harvajakoinen laastikampa, laikkoja, saumarauta tai lasta, pesusieni ja vati.

Tarvitsemasi aineet:
Säänkestävä saneerauslaasti:
Esim. Kiillon Saneerauslaattalaasti, Remonttiilaasti, Joustolaastitai Scamix saneerauslaasti tai Ardex 701.
Saumauslaasti:
Muuraslaasti M100/600 harmaana tai väriillisenä. Tarvittaessa väriä saa rautaoksiidilla. Tai Ardex BS..

Kalkkihärme
Päällysteen pintaan saattaa ilmestyä kalkkihärmettä laastin happamuuden vuoksi. Kalkki poistuu aikaa myöten itsestään, mutta sen voi poistaa myös kalkinpoisto aineella esim. Solmasterin RKL-Biolla. Kostuta saumat hyvin ennen happopesua!

tyokalut

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, tuotetietojen esittämisessä ja liikenteen analysoinnissa.

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.

OK