Luonnonkivillä ja liuskekivillä tyyliä pihaan

Liuskekivillä syntyy siisti vaikutelma

Siisti pihapolku syntyy helpoiten, kun materiaali on valittu oikein. Pelkkä sora ei useinkaan riitä, sillä se ei pysy siistinä, vaan vaatii säännöllistä huoltoa. Kalliosta louhittu liuskekivi on suosittu valinta pihakäytävän materiaaliksi. Kata kotipolkusi näppärästi vaikkapa kauniin harmailla liuskekivillä.

Kivi istuu pihaan kuin nenä päähän, ja sillä saat nopeasti luonnollisen vaikutelman uuteenkin pihaan. Jos uusi koti on vasta valmistunut, ja piha kaipaa sisustusta, kannattaa piha suunnitella pitkällä aikajänteellä toimivaksi. Yhtä lailla saat liuskekivestä helpon ratkaisun vanhaan mökkipihaan, jos polku on alun perin jäänyt tekemättä. Liuskekiviä käytetään tyypillisesti juuri polkujen ja erilaisten kulkuväylien kattamiseen. Tätä kotimaan maaperästä louhittua materiaalia voi kuitenkin myös hyödyntää vaikkapa pihagrillin pinnoittamisessa. Liuskekivi on helppo ratkaisu silloin, kun kaivataan tasaista ja siistiä pintaa.

Värivalikoimaa löytyy tutun harmaasta vaaleaan ja ruskehtavaan. Väri vaikuttaa paljon siihen, millainen yleisilme pihastasi välittyy, joten sävy kannattaa valita huolella. Kiviaineksen alkuperä ja tyyppi vaikuttaa väriin, joten huolellinen tutustuminen eri kivityyppeihin kannattaa aina. Liuskekiven paras ominaisuus on se, että piha pysyy siistinä pienellä vaivalla. Kivet istuvat nopeasti maisemaan, ja jos pohjatyö tehdään huolella, elämä liuskekivien kanssa on huoletonta. Saumausaine tukahduttaa ylimääräisen kasvuston kivien välistä, joten siistin ilmeen ylläpito on helppoa ja vaivatonta. Rikkakasvit pysyvät parhaiten aisoissa, kun saumaat kivien välit asennushiekalla tai kivituhkalla. 

Sisustuskivistä yksilöllistä ilmettä

Näyttävistä verhoilukivistä saa helposti viehättäviä yksityiskohtia kotiisi. Sisustusintoiset rakentavat kivistä taideteoksia esimerkiksi seinän tai vaikkapa kiukaantaus koristukseksi. Luonnon omat sisustuskivet antavat ilmettä, josta on helppo saada olohuoneeseen persoonallinen kokonaisuus. Oiva vaihtoehto pihagrillin tai -kaluston kunnostamiseen on tehdä tiilipinnoitus sisustuskivistä.  Kiviä on useita eri laatuja ja värejä, joten pinnasta saa helposti oman näköisen kokonaisuuden.

Elävä pinta syntyy eri sävyistä, sillä jokainen kivi on yksilöllinen. Kuvittelepa esimerkiksi pihallesi tummasävyinen patio, jota koristaa vaalea, muurattu pihagrilli. Tällaisessa ympäristössä kelpaa istua kesäiltaa ja kestitä vieraita. Jos pihallesi on suunnitteilla suihkulähde tai muu vesielementti, altaan pohjalle saa upean ilmeen pienillä jokikivillä. Pyöreät, sileäpintaiset jokikivet jäljittelevät aitoja vesistöjä ja tuovat mieleen kirkasvetiset, eloisasti pirskahtelevat luonnonpurot. Kauniit mosaiikkikivet päästävät mielikuvituksen valloilleen.

Näiden kivien parissa voi puuhailla vaikka koko perhe, sillä kivistä syntyy pienellä vaivalla upeita yksilöllisiä taideteoksia pihan koristukseksi. Kivistä muotoilet yhdessä lasten kanssa kauniita sisustuselementtejä parkkipaikalle, koristeseinään, kiviaitaan tai vaikkapa talon seinään. Yhä enemmän pihojen laidoilla näkyy luonnonkivistä itse tehtyjä pylväitä. Kotipihaan on mukava tulla, kun vastassa on yhdessä pihaan muotoiltu kivinen taideteos, joka säilyy ikuisesti. Päästä suunnittelussa mielikuvitus valloilleen ja anna luovuuden kukkia..

Graniitti- ja marmorilaatat ovat monikäyttöisiä

Tiesitkö, että Etelä-Euroopassa graniitti ja marmori ovat yleisiä lattiamateriaaleja sekä sisällä että ulkona? Yhä useampi ottaa oppia etelästä, sillä myös Suomessa graniitti- ja marmorilaatat ovat tyylitietoisen pihansisustajan valinta. Laatoista saa erinomaisen alustan vaikkapa katetulle patiolle tai terassille. Kivi tuntuu ihanan sileältä paljain jaloin, ja se on helppo pitää puhtaana ympäri vuoden. Kiven upeat värit ja kuviot pääsevät oikeuksiinsa laajoilla alustoilla. Sen pinnalla näkyy luonnon oma kätten työ.

Kuvioiden syntymiseen on kulunut miljoonia vuosia, joten tällä materiaalilla saat historian osaksi pihasi sisustusta näyttävästi. Vaikka olemme tottuneet näkemään graniittia ja marmoria pääasiassa sisätiloissa, ne ovat käyttökelposiia myös ulkona. Jos suunnittelet pihallesi esimerkiksi kiinteää kalustusta, granittia voi helposti käyttää myös ulkokeittiön pöydän pintamateriaalina. Käytön jäljet eivät jää kiveen, vaan kuviot säilyvät kauniina vuodesta toiseen.

Graniitilla ja marmorilla saa helposti tehostesävyjä pihan sisutukseen, sillä värivalikoima on erittäin laaja. Esimerkiksi vaalean talon edustalle sopii erinomaisesti tummasävyinen patio, joten tummanharmaa graniitti toimii hienosti kokonaisuuden tukena. Leikittele eri väreillä ja ratkaisuilla ja rakenna kivillä mieleisesi kokonaisuus.

Tämä sivusto käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, tuotetietojen esittämisessä ja liikenteen analysoinnissa.

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.

OK