Allmänt

E n ordentlig plan är det första steget för stenläggning ute på gården. Vid planering borde iakttas bl. a. användningssyfte för området som skall beläggas, stenmaterialets kvalitet och färg och att de passar ihop med gårdsmiljön.

För området som skall beläggas väljs lämpligt tjocka stenplattor av passande kvalitet enligt användningssyftet. T.ex. är rekommendationen för tjocklek på Alta stenplattor för gårdsstigar och patior är 2-3 cm, och för lätt trafik 3-4 cm.

I Majakivi urval finns många olika stenarter och färger för stenläggning ute på gården. Det finns skiffersten och granit.

Grundarbete

Ett ordentligt grundarbete är förutsättningen för en hållbar stenläggning. Markens kvalitet och användningssyftet av stenläggningen bestämmer hur tjockt underlaget skall vara.

Nordens hårda väderförhållanden, fuktighet och tjäle kräver att jordmaterial som kan tjälas måste tas bort under stenläggningen. Materialet som skall tas bort bestäms enligt jordgrunden.

Under mera krävande områden såsom bilgårdar måste ofta borttas mycket jord och packa marken tätt. För dessa åtgärder får du instruktioner till exempel i järnaffärer eller i andra motsvarande affärer.

För sättsand rekommenderar vi sand med kornstorlek max. 8 mm. För en gammal gårdsplan räcker ett ca 3 cm tjockt lager av sättsand. Det rekommenderas ändå att lägga först ett förstärkningslager (kross) på ca 5-10 centimeters djup.

Under sättsanden kan läggas en filterduk för att hindra ogräs från att växa upp i skarvarna. Sättsanden jämns ut så att vatten kan rinna av från området. Sättsanden packas inte.

Eftersom stenläggningen på gården är svagt dränerande, skall man se till att regn och smältvatten fritt kan rinna av till en dagvattenledning eller ett öppet dike utan att översvämma. De planerade lutningarna för stenytan skall iakttas på förhand redan vid grundarbetet. Området som skall beläggas måste alltid ha lutning (lutning på ca 2 % dvs. 2 cm på en avstånd av 1 m). Lutningarna som behövs för att avlägsna dagvatten görs redan i grundmarken i samband med borttagning av jordmaterial. Lutningsvinklarna skall iakttas under hela grundarbetet.

Planering och bearbetning

Vi rekommenderar att stenplattorna läggs så att fogen blir så smal som möjligt. Med detta förhindras att fogmedel kommer upp ur fogarna när det regnar.
Sammanställ stenplattor till sina platser. Om man vill omforma en stenplatta, kan sten bearbetas på följande sätt:
1. Markera stället du vill bryta lös.
2. Se till att bearbetningsunderlaget är mjukt - ett passande underlag är sättsanden. Med det mjuka underlaget förhindras att plattan bryter sig felaktigt. Stenplattan bryts lös precis på den punkten mot vilken riktas största trycket!
3. För stenbrytning kan användas t.ex. en stenkniv (t.ex. en bit av flackjärn). Sätt kniven lite utanför markeringen och börja med att hugga. Vid finbearbetningen av kanterna används en kulhammare. Med kulhammaren kan stenen klyvas bra och med en plan hammare kan du finslipa behändigt.
4. För att dela stora stenplattor rekommenderar vi att använda en vinkelslipmaskin. Brytningen bör utföras ända fram till mitten av plattan och efter detta kapas plattan mot en skarp kant (t.ex. mot en bit av banskena).
Lägg på mer sättsand vid behov för att kunna avjämna stenplattan på samma nivå med de andra.
Lägg stenplattan väl på sin plats och använd vid behov en gummihammare som hjälp för att få grunden att stöda plattan så väl som möjligt.
Fogning
För fogarna rekommenderar vi stenmjöl med kornstorlek max. 3mm.

Tips:

Verktyg som du behöver: vattenpass, krita, lämpliga verktyg för stenbrytning t.ex. stenkniv eller vinkelslipmaskin, gummiklubba, spade, borste.

M aterial som vi rekommenderar för grunden: förstärkningslager (kross), sättsand med kornstorlek max. 8 mm och stenmjöl med kornstorlek max. 3 mm.

Allmän smuts
För borttagning av fastnad smuts kan användas ett högtryckstvättaggregat. Var inte för nära föremålet när du tvättar. Stenplattan kan klarna för mycket i några ställen. Vid behov lägg till fogsand i fogarna efter tvätt.

Gräs eller mossa i fogar
Gräs och mossa kan avlägsnas med ett effektivt högtryckstvättaggregat. Genom att ändra jordgrunden surare växer mossan bättre i fogar. Genom att blanda lite mylla i sanden fås gräset att växa.

Reparation av insjunkning eller höjning
Stenläggningen eller stenplattor tas bort från det ifrågavarande området. Trädrötter och stenar eller något annat som kan ha förorsakat höjning avlägsnas underifrån beläggningen.

Borttagning av snö och is
Vid borttagning av snö och is används konventionella mekaniska metoder. Metoder som rekommenderas är skottning och borstning med händer. Snöröjning med tunga maskiner, t.ex. traktor med skopa eller plog, förorsakar repor på beläggningen och möjligen bryter stenar och plattor. Användning av salt eller andra kemikalier skadar inte stenbeläggningen.

Uppkomst av kalk
På ytan av stenbeläggningen kan formas kalk till följd av sura regn. Kalk avlägsnar sig vanligen med tiden. Uppkomsten av kalk är naturlig. Skadan är endast estetisk. Kalk kan borttas med kemikalier.

Bilar med dubbdäck
Dubbdäck kan lyfta fram stenmjöl på ytan, men skadar inte stenbeläggningen. Spåren försvinner av sig själv med regnet.